Vanliga frågor

Här listar vi vanliga frågor om Årsrapporten & Årsplaneneringen. Klicka på plusset för att läsa svaret. Har du en fråga som vi inte svarat på? Kontakta oss på hello@letmecreate.fi!

Vad är Årsrapporten & Årsplaneringen?

Årsrapporten och Årsplaneringen är två arbetsböcker som hjälper dig som företagare att få en blick över vad som hänt under det gångna året och vad som ska hända nästa år. Med hjälp av olika uppgifter får du ett bättre grepp om din ekonomi, semesterplaner, HR och målsättningar.

För vem är det?

För alla egen- och småföretagare som vill få bättre koll. För dig som vill gå på en “företagskonferens” men inte har någon som ordnar en sådan åt dig. Du kan också vara en frilansare eller bloggare som vill få en tydligare bild av det du gör.

Varför ska man göra det?

När du stannar upp för att reflektera, analysera och planera vet du vad som har hänt i ditt företag och vart du är på väg. Det är lättare att göra en plan och också hålla sig till den när man har koll på grunderna i företaget.

Vad är lönsamt? Vad vill du göra mer av? Finns det något uppdrag du inte vill göra igen?

Genom att svara på frågorna i arbetsböckerna får du en tydlig bild av ditt företagande och kan utveckla din verksamhet i den riktning du själv önskar.

Hur fungerar det i praktiken?

Totalt innehåller arbetsböckerna 50 olika uppgifter. Du kan välja att antingen fylla i allt direkt i pdf:en eller beställa hem ett fysiskt exemplar om du tänker bättre med penna mot papper. Pdf:en ingår alltid när du beställer den fysiska arbetsboken.

Vi rekommenderar att du reflekterar över alla frågor i arbetsböckerna – men det viktigaste är att du svarar på de frågor som känns mest relevanta för dig. För att underlätta och fräscha upp minnet kan det vara bra att ta fram din bokföring (behöver inte vara helt färdig), kalender och annat material som hjälper dig.

Du kan välja att jobba ensam eller tillsammans med en företagarkollega. Om du gör uppgifterna tillsammans med någon kan det vara roligt att diskutera igenom svaren – kanske får du nya insikter den vägen?

När ska man göra det?

Gör Årsrapporten i slutet av året när du är redo att blicka tillbaka på året och Årsplaneringen i början av året. Men det är inte så farligt om allt blir först i januari eller februari – det viktiga är att du avsätter tid för att reflektera, analysera och planera.

Tidsmässigt rekommenderar vi att du reserverar allt från en halvdag till heldag – eller varför inte en timme varje dag i en veckas tid.

Om du vill göra Årsrapporten och Årsplaneringen tillsammans med oss ska du boka in den 10 december 2020 och den 7 januari 2021 och delta i vår Facebook-live!

Handlar det bara om ekonomi?

Nej, Årsrapporten och Årsplaneringen beaktar alla områden i ditt företag. Du får en chans att titta på roliga/mindre roliga uppdrag, dina målsättningar, arbetstid, kunder, nätverk och “kollegor”, marknadsföring, försäljning osv.

Måste bokföringen vara färdig för att man ska kunna göra Årsrapporten?

Nej, eftersom Årsrapporten handlar om mycket mer än ekonomi behöver inte din bokföring vara helt färdig när du sätter i gång arbetet med den. Men det kan vara bra att ha en ungefärlig överblick av årets inkomster och utgifter.

Jag har startat mitt företag i år – funkar det för mig?

Ju tidigare du får ett tydligt grepp om ditt företagande, desto lättare är det för dig att utveckla det. Årsrapporten och Årsplaneringen kan egentligen göras när som helst för att få en tydligare bild av vad företaget gjort och vart man är på väg.