våra bästa företagartips

 

Hur ska man tänka när man tar betalt? Hur ordnar man företagarkonferens för sig själv? Varför är det viktigt att tracka sin arbetstid?

Vi har fått höra att vi har ett blogginlägg att länka till vad det än handlar om, och här hittar du våra bästa företagartips – samlade på ett ställe! Klicka in dig på kategorierna eller scrolla neråt för att se alla våra tips.

Företagar DIY
Samarbeta som egenföretagre
Struktur
nå dina mål och fira
ekonomi och egenföretagare
samarbeta som egenföretagare
starta eget företag

alla våra företagartips

är du inte ute efter något speciellt och vill bara scrolla runt bland våra tips? Då fortsätter du bara nedåt så hittar du alla våra tips.

Designverktyget Canva: gratis vs pro + hemligt tips

Canva gratis vs pro

Driver du eget företag eller jobbar inom digital marknadsföring och design? Då har du kanske redan har koll på vad det är. Även om just designers ofta kan ställa sig aningen skeptiska till den här typen av verktyg.

Hur gör man en egen hemsida i wordpress?

Hur gör man en egen hemsida i wordpress

Med det här inlägget vill jag pedagogiskt och strukturerat förklara hur du kan sätta upp en egen hemsida med hjälp av WordPress. För att det ska vara lite enklare för dig helt enkelt. För ingenting är ju svårt när man väl får det förklarat för sig och VET vad man ska göra – och i vilken ordning.

Hitta rätt WordPress-tema

Hitta rätt tema till wordpress

Det finns idag tusentals WordPress-teman att välja bland. Och hur sjutton ska man veta vilket tema som är bra? Lätt att bygga? Enkelt att använda? Och som ser ut exakt så som du vill? För att du inte ska gå vilse i röran, eller råka köpa ett tema som inte är helt optimalt för dina behov, så ska jag ge dig några tips.

10 tips för att få nya idéer till innehåll för sociala medier & bloggar

få nya idéer till innehåll till sociala medier och blogg

För många är det kanske inte ens bristen på idéer som gör det svårt att producera bra innehåll för sociala medier och blogg – utan snarare bristen på tid. Men det kan ändå komma stunder, för oss alla, då vi känner oss oinspirerade och tomma på idéer. Det går dock att förebygga.

Från idé till verklighet – så skapar du din onlinekurs

skapa din egna onlinekurs

Du har en idé du vill ta vidare? Eller så har du inte ens en konkret idé men vill gärna skapa en webbkurs baserat på din kunskap? Oavsett vilket kan det vara knepigt att komma igång. Att bygga en onlinekurs är ett projekt av större sort och i vilken ände börjar man egentligen?

Installera Google Analytics och Search Console – så gör du

Installera google analytics

Att installera Google Analytics och aktivera Search Console är egentligen inte så svårt – men om du inte vet var du ska börja kan det vara nice att få lite guidning och tips på vägen. När du väl har det på plats behöver du inte tänka mer på det – förrän du vill analysera siffrorna förstås, men det är roligare och ett senare kapitel.

Så startar du en podcast - kom igång i 5 enkla steg

Hur startar man en podcast

Jag vet inte riktigt hur poddarnas framtid ser ut, men ett som är säkert är att marknaden totalt exploderat och nu känns det ungefär lika vanligt att starta en podcast som det tidigare kanske varit att börja blogga eller starta upp ett instagramkonto.

Ståbord för hemmakontoret?

Ståbord för hemmakontoret

Det här höj- och sänkbara skrivbordet, som är utvecklat av fyra skånska entreprenörer, syns knappt när det är nedfällt och går att fälla upp på bara en sekund. Det är ett litet skrivbord, perfekt för din dator eller laptop.

Är det värt att skaffa en kontorsplats?

Kontorsplats

En av mina största funderingar kring att skaffa kontorsplats handlade om pengar. Är jag verkligen redo att lägga några hundra euro per månad bara för att få “sitta” nånstans? Det funkar ju ändå rätt bra att jobba hemifrån och om jag vill ha omväxling kan jag ta mig till ett kafé, bibliotek eller hem till en frilanskollega.

5 misstag vi gjort med Let me create

misstag vi gjort

Att misslyckas eller begå ett misstag är ett tecken på att man försökt. Och gör man något för första gången kan det gott och väl hända att det inte blir helt rätt från start. Eller vad säger jag. Det mest sannolika är väl att man gör nåt fel på vägen.

Måste man ta semester som egenföretagare

Måste man ta semester

Det här livet som företagare är ett speciellt sorts liv som inte riktigt går att jämföra med livet som anställd (surprise). En märklig blandning av den där oändliga känslan av frihet och det gigantiska ansvaret. Det är ingen som betalar ut semesterersättning åt mig. Företaget bryr sig inte om att det plötsligt är sommar och att företagaren önskar vara ledig

Fem lärdomar efter fem år som företagare

För fem år sedan hade jag nog inte riktigt någon aning om vad jag gett in mig på och egentligen började ju allt med skumpaörhängen – som jag nu helt och hållet slutat med. Min första bokförare trodde också att mitt företag bara skulle vara för örhängen (eh?), men det blev bara en bra orsak att äntligen starta eget.

Hur gör jag som egenföretagare för att koppla bort jobbet?

Fick frågan gällande hur jag skiljer på jobb och fritid och insåg att jag har några saker jag gör för att ”klara av” att inte jobba jämt. Först tänkte jag nämligen nej jag är nog inte så bra att skilja på jobb och fritid men när jag började prata så kom det upp flera saker som jag gör för att koppla bort jobbet.

Konferens för egenföretagare – så ordnar du en själv

Konferens för egenföretagare

Grundidén till det här kommer från de större företagen. De sätter sig ner årligen, ibland ett par gånger per år, och funderar på hur det går, varför det går som det går och var fokus borde ligga. När jag gick från att vara anställd till företagare var det viktigt för mig att känna att det var på riktigt – jag ville få mitt företag att gå runt och kunna livnära mig som egen!

Fira dina framgångar – varför & hur?

Fira dina framgångar

När vi går i mål känns det faktiskt ofta inte längre lika speciellt som när vi först satte upp målet. Och det är helt enkelt för att vi sakta jobbat oss framåt och när vi väl uppnår något så har vi liksom hunnit vänja oss vid tanken. Därför behöver du den där påminnelsen. Just det, nu har jag klarat av X – det här skulle jag ju fira!

7 orsaker till varför du misslyckas med dina företagsmål

därför misslyckas du med dina företagsmål

Alla företag har ett eller flera mål de jobbar mot. Det finns de småföretagare som driver sina företag för att de är kreativa själar som vill göra något de älskar, det finns de som driver sitt företag med ett affärstänk och så finns det en kombination av de två. Ett företagsmål kan hjälpa dig i det du gör – ja också som kreativ och rörig själ som bara vill leva din dröm, det är väl ett utmärkt mål i sig?

När målsättningar blev en del av mitt liv

Att sätta mål

Du måste självklart inte sätta mål. Bevisligen kan man leva ett helt liv utan ett endaste (nedskrivet) mål, men jag har själv märkt hur roligt det är att sätta mål och sedan se hur många av dem som faktiskt förverkligas.

Done is better than perfect/how to get shit done

done is better than perfect

Vill du alltid leverera perfekta resultat och filar gärna på detaljerna in i det sista? Allting kan alltid göras lite bättre och man måste alltid ge sitt yttersta, sina absolut bästa 100%. Alltid oavsett. Men har du reflekterat över hur det kanske begränsar dig? Hur det lämnar massor av saker ogjorda för att det är ett alldeles för stort projekt att påbörja och slutföra?

Tankar kring att jobba ihop med andra

samarbeta med andra

Det  är nog inte en slump att jag valt att jobba som ensamföretagare – jag trivs väldigt bra med det och att jag själv får hålla i alla trådar. Att jobba ihop med andra kräver vissa grundpelare för att det ska funka och att alla parter ska vara nöjda. Här följer alltså några lärdomar och tankar jag har kring temat.

9 virtuella assistenter som kan hjälpa dig med marknadsföring

Okej så istället för ”assistent” är ett vanligt förekommande begrepp i dagens onlinevärld ”virtuell assistent”. Det rör sig helt enkelt om en person som inte är direkt anställd av dig och inte finns på samma fysisk plats – utan ni jobbar helt digitalt med varandra.

5 tips till dig som vill bli bättre på att nätverka

Nätverka som egenföretagare

En avgörande grej för mig är att jag har ett rätt stort nätverk – och det växer hela tiden. Största delen av alla jobb jag får kommer från en återkommande kund eller så en ny kund som någon tidigare kund tipsat om mig. Men hur ska en egentligen nätverka och få de här kontakterna?

12 bloggar om företagande, entreprenörskap & marknadsföring

bloggar om företagande

Mitt favoritsätt att konsumera innehåll är genom bloggar och jag har hittat några bloggar om företagande och entreprenörskap som jag gillar extra mycket. Här kommer dessa tips till er som antingen redan driver företag eller går i tankar om att starta eget.

5 tips för att få frilansjobb

hur får man frilansjobb

Jag blir väldigt ofta kontaktad av nya kunder som hör av sig eftersom någon rekommenderat mig för dem. Ofta är det tidigare kolleger från femmånadersjobbet 2011. Så det här med att många jobb kommer via kontakter stämmer. Men minst lika viktigt är det att göra ett gott jobb.

Företagande och fokus under sommaren – så lyckas du

Företagande och fokus under sommaren

Semester i sin klassiska bemärkelse existerar inte riktigt i min värld. Att stänga ner, ta fyra veckor ledigt och släppa allt. Det skulle vara kul att testa det, kanske? Men just nu har jag byggt upp ett liv där jag är ledig till och från, lite när jag vill. Och det är det lyxigaste jag vet.

10 tips för dig som vill starta eget

tips för att starta eget

Att driva företag kan vara så otroligt givande, men också så klart tungt. Inte minst ekonomiskt, eftersom en stabil månadsinkomst inte är säker. Men hur många saker är egentligen säkra här i livet? Jag tror vi är onödigt rädda för att våga förverkliga våra drömmar.

Hur startar man eget företag?

hur startar man eget företag

Hur går man rent praktiskt tillväga för att starta eget företag? Jag kan börja med att säga att det är inte så svårt eller krångligt som det först kan verka – det kan vara lite rörigt och känns svårt innan man vet var man ska börja och vad man behöver göra. Och var inte rädd för att göra fel, det går att rätta till.

Företagardröm: att tänka tanken och våga agera

våga starta eget företag

4 februari 2015 skickade jag min första faktura. För ett bloggsamarbete där mitt utgångspris var 1500 sek men som efter en förhandling slutade med att jag svarade ”Jag skulle kunna gå med på ett undantag och säga 1000 kr eftersom du ändå är så samarbetsvillig och kom med ett mer passande förslag!”

Hur säljer man sina tjänster och tar betalt av sina vänner och bekanta?

ta betalt av vänner och bekanta

När förfrågningarna börjar trilla ni, ”du, skulle du vilja ta lite bilder bara, på vårt bröllop?”, en efter en – kan det vara värt att börja fundera på att sätta upp en prislista. Även för dina nära och kära som du finns där för i vått och torrt. Och även om det är business-kollegor som kanske behöver hjälp med att sätta upp en hemsida, eller vill lära sig mer om sociala medier – som du ju är så duktig på.

Hur mycket tjänar jag? En företagares ekonomi

hur mycket tjänar en författare

I det här inlägget tänkte jag gå igenom de utgifter jag har som företagare och sen berätta närmare om hur min fakturering såg ut under 2018. Eftersom jag bara är en människa berättar det här ju inte alls om hur mycket andra företagare tjänar eller cashar in, men jag tänker att det här kanske kan öppna upp det lite.

Pengaångest som egenföretagare

Pengaångest som egenföretagare

Det finns inte längre en lön som dyker upp tryggt och bekvämt på kontot varje månad. Och för att göra det hela ännu roligare finns det istället plötsligt massor av administrativt du måste tänka på. Pensionsförsäkring, någon annan försäkring, snart behövs säkert en ny dator…

16 tips för att ta betalt och förhandla som frilansare

ta betalt och förhandla som frilansare

I det här inlägget öppnar jag upp för hur du kan tänka när du sätter dina priser eller förhandlar med en kund. Min förhoppning är att du med hjälp av de här tipsen ska få lite bättre koll på hur du kan ta betalt som frilansare och känna dig trygg i din prissättning.

10 tips för din bokföring

10 tips för din bokföring

Bokföring är hatat av många och så även av mig. Det är förvirrande, krångligt och många gånger ologiskt. Men ett nödvändigt ont och därför vill jag gå igenom detta med dig som kan behöva lite tips och pepp!

Utgifter som egenföretagare – vilka kostnader har en frilansare?

utgifter som egenföretagare

En fördel med att driva företag som frilansare och att jobba hemifrån är att man egentligen har ganska låga utgifter. Som frilansare kan man hålla nere på kostnader – och först när man har tillräckligt med intäkter börja öka på och investera i sådant som kan gynna en. Men allting är ju relativt. Det är definitivt inte gratis att driva företag.

Bli bättre på att strukturera och planera ditt jobb

strukturera och planera jobbet

Oberoende av om du är egenföretagare eller anställd gissar jag på att ditt arbete består av många olika pusselbitar som du ska hålla koll på. Men hur ska en göra för att det blir bra?

7 tips för att bli mer effektiv och få mer gjort

bli mer effektiv

Ni vet hur vissa dagar är mer produktiva än andra? Alla dagar behöver inte vara superproduktiva, men det är en väldigt skön känsla att känna att man får saker gjorda. Ofta är dessutom känslan viktigare än det faktiska resultatet – kan du känna igen det? Du kan ha gjort massor men ändå känna att du inte gjort någonting egentligen. Att vara upptagen är inte synonymt med att vara produktiv.

Rutiner i arbetsvardagen - så här gör jag

rutiner i arbetslivet

Som företagare och frilansare kommer det väldigt sällan stunder då en är “färdig” med allt. Det finns alltid nåt att göra och nåt som borde göras. För att inte bli helt tokig är det viktig att kunna (eller åtminstone försöka) lämna jobbet på arbetsplatsen och ta itu med det följande dag när hjärnan fått vila emellan.

20 snygga kalendrar för nästa år

snygga och praktiska kalendrar

Vi alla är olika och det finns kalendrar för alla möjliga behov och önskemål! Så för att ge lite inspiration har jag i det här inlägget samlat ihop totalt 20 kalendrar för 2022. Kanske de snyggaste och bästa kalendrarna du kan hitta på marknaden just nu.

När jag slutade prokrastinera

sluta prokrastinera

Ah, prokrastinering! Alltså att i stället för att ta tag i något viktigt göra tusen mindre viktiga grejer. Ni vet, när en ska skriva en artikel, ringa ett samtal, slutföra en arbetsuppgift, ja då är allt annat än just det jobbet tusen gånger intressantare.

Företagarens checklista innan året är slut

checklista innan året är slut

Det är ungefär ett par jobbveckor kvar och jag tänkte passa på att sammanställa en kort men bra checklista med sådant vi som företagare borde se till att göra nu när året närmar sig sitt slut. Alla har förstås inte räkenskapsår som löper med kalenderåret, men vissa saker är ändå relevanta.

Vet du hur mycket du jobbar? Börja tracka din tid!

toggl track

Varför ska du tracka din tid och varför är det viktigt att veta hur många timmar vi jobbar? Vi orkar fokusera fyra timmar om dagen, alltså jobba fokuserat ungefär fyra timmar och sen tar energin slut. Ändå är våra arbetsdagar generellt sett åtta timmar långa.

Så här trackar du din arbetstid med Toggl

Några har stenkoll på sina timmar, andra bara ut mot kunder när det krävs men majoriteten verkar inte ha någon koll alls. I det här inlägget har jag listat hur jag trackar min arbetstid med Toggl track.

10 tips för att jobba hemifrån och vara produktiv

Jobba hemifrån och va produktiv

Att jobba hemifrån är något många drömmer om och kanske är det skönt sådär en-två dagar i veckan, eller någon gång i månaden. Men att plötsligt bli instängd i sitt hemmakontor på obestämd framtid påminner knappast om den romantiserade bilden av att ”jobba hemifrån” vi vanligen föreställer oss.